Evropski dnevi arheologije EDA (kljub pandemiji in še bolj odločno) tudi v 2021!

Pridete na poletni zmenek z arheologijo?

Tudi letos ste 18., 19. in 20. junija 2021 prešerno in srčno vabljeni na poletni zmenek z Evropskimi Dnevi Arheologije!

O Evropskih Dnevih Arheologije

Francosko Ministrstvo za kulturo je leta 2010 Nacionalnemu inštitutu za preventivne arheološke raziskave (Institut National de Recherches Archéologiques Préventives oz. INRAP) zaupalo so-organizacijo in promocijo Nacionalnih dnevov arheologije (Journées Nationales de l’Archéologie oz. JNA).
Tridnevni praznik arheologije, ki vsako leto poteka na začetku poletja, združuje vse, ki se ukvarjajo z arheologijo in približujejo javnosti tako zaklade kulturne dediščine kot tudi skrivnosti stroke. Izvajalci arheoloških izkopavanj, raziskovalne organizacije, univerze, muzeji in arheološka najdišča ali parki, laboratoriji, združenja, arhivi in lokalne oblasti se združijo v želji po organizaciji raznolikih dejavnosti za obiskovalce. Pri obveščanju javnosti sodelujejo tako različne Službe za odnose z javnostmi posameznih organizatorjev kot lokalni in nacionalni mediji.
V letu 2019 je želja po praznovanju arheologije prerasla državne meje in Franciji se je prvič pridružilo še 16 evropskih držav. Med najbolj uspešnimi je bila po zaslugi vseh organizatorjev dogodkov in aktivnosti ter radovednih obiskovalcev prav Slovenija!
V juniju 2020, ko je vse naše načrte na glavo obrnila pandemija koronavirusne bolezni Covid-19, pa so se številni neutrudni posamezniki in posameznice ter različna predana podjetja in ustanove prilagodili razmeram in vas povabili na različne zmenke z arheologijo.

Veselimo se tudi letošnjega srečanja na dogodkih pobude EDA, ki danes združuje že več kot 30 evropskih držav!

Program

PETEK, 18. 6. 2021

   ARHEOLOŠKO NAJDIŠČE VELIKI KAMEN

  10:00

predavanje za osnovnošolce

Kulturni dom Krško – enota Grad Rajhenburg, Posavski muzej Brežice, OŠ Koprivnica

predavanje

brezplačno

Veliki Kamen, prazgodovina, rimska doba, arheologija, staroselci, latobiki

Na Velikem Kamnu, na ledini Dobrova so arheologi odkrili ostanke prazgodovinske in rimskodobne poselitve. Način gradnje, najdbe iz grobov in napisi na nagrobnikih kažejo, da je v naselbini iz konca 1. in prve polovice 2. stoletja prebivalo staroselsko latobiško prebivalstvo. Učencem šole bomo predstavili pomembno kulturno dediščino njihovega šolskega okoliše, ki je v register kulturne dediščine vpisana z EŠD 12093.

Dogodek organiziramo v sodelovanju s Posavskim muzejem Brežice in OŠ Koprivnica.

LONČENA HIŠASTA ŽARA, Veliki Kamen, 1. pol. 2. stol. Foto: Gregor Molan, fotoarhiv PMB.

 

SOBOTA, 19. 6. 2021

 

NEDELJA, 20. 6. 2021

   NEMŠKA VAS – AJDOVSKA JAMA,  2021

  16:00

Dan Ajdovske jame 2021

Zavod Svibna, Posavski muzej Brežice, Mestni muzej Krško

predavanje, delavnica

brezplačno

ajdi, mlajša kamena doba, bakrena doba, Ajdovska jama pri Nemški vasi

Dan Ajdovske jame 2021 bomo povezali z aktivnostmi projekta Ajdovke zgodbe iz Posavja. V okviru usposabljanja animatorjev v izvedbi Zavoda Skupina Stik, ki poteka v okviru navedenega projekta, bomo obiskovalcem na jasi pred Ajdovsko jamo testno predstavili znanja in veščine prebivalcev , ki so v okoliških krajih živeli v obdobju mlajše kamene in bakrene dobe. Gostili pa bomo tudi arheologinjo Jano Puhar iz Posavskega muzeja Brežice, ki bo predstavila zanimivosti o ajdih v Posavju.

*srečamo se na jasi pred Ajdovsko jamo pri Nemški vasi. V primeru dežja pa na sedežu Zavoda Svibna, Brezovska Gora 19, p. Leskovec.

*Informacije in obvezne prijave: Bernardka Zorko, info@zavod-svibna.si, 031 329 625 do zapolnitve mest

 

Čeprav so glede omejitev tudi v letošnjem poletju razmere negotove, vas želimo spomniti na cilje, ki jih Evropski Dnevi Arheologije predstavljajo:

Cilj je spodbuditi javnost, da obišče kraje, posvečene arheologiji, kjer se lahko od blizu sreča s strokovnjakinjami in strokovnjaki ter arheološko dediščino ter raziskovanjem. S tem razlogom je glavni cilj dogodka neposredno in pozitivno srečanje z arheologijo. Nedvomno pa je potrebno pri pripravljanju programa upoštevati vsa zdravstvena in higienska priporočila.

V želji na srečanje z arheologijo, za oživitev dogodka in ozaveščanje javnosti o arheologiji je na uradni spletni strani EDA in na drugih promocijskih kanalih tudi razširjena možnost promocije aktivnosti! Tudi nova publika, zlasti mlajša, za svoje dejavnosti vedno bolj uporablja različna omrežja in internet. Da bi lahko sledili temu razvoju kulturnih praks in ker se lahko kljub trudu in željam lahko pripeti, da nam poslabšanje zdravstvenih razmer in morebitna zapiranja ali prepovedi preprečijo uresničitev teh ciljev, lahko na uradnem spletnem mestu EDA v razdelku “Spletne vsebine” pripravite digitalne dogodke, ustvarjene posebej za EDA! Ti se bodo odvijali samo v času EDA, torej od. 18.-20. junija, kot so raznovrstna spletna srečanja ali konference v živo, spletni seminarji, intervjuji, posnetki arheoloških najdišč ali obiski v živo itd. Zato vas vabimo k pripravi in dodajanju digitalnih prispevkov vseh vrst: poročila in video posnetke, virtualni ogled ali 3D prikaz, igre itd.

 

ZA PRIJAVITELJE

Vaši dogodki bodo, tako kot vsako leto, objavljeni na spletni strani organizatorja JNA, na spletni strani Arheoportal in na socialnih ter drugih medijih.

Na voljo je tudi promocijska grafika: plakati 40×60 ali A3 ter logotip v slovenščini, ki jih lahko uporabite na prireditvi in pri pripravi lastne promocije. Predlogo za A5 zloženko (.idml in .indd datoteko) ali A3 plakat (.psd datoteko) pa vam posredujemo tudi preko spletne pošte (info@arheoportal.si).

Ob prijavi dogodka, ki ga pošljete na info@arheoportal.si dodajte sledeče:

-2 fotografiji z navedbo avtorice/avtorja
-podatke:
..naslov
..vrsta aktivnosti
..ključna beseda
..občina in regija
..datum(i) dogodka
.. lokacija
..predvidena publika (splošna javnost, šolarji, otroci, odrasli, družine)
..dostopnost (za invalidske vozičke, za slabovidne, za gluhe, za osebe z motnjami v duševnem razvoju, dogodek z znakovnim jezikom).

Roka za objavo dogodkov sta 30. maj 2021 (posredovanje programa medijem) in 12. junij 2021 (objava na spletnih straneh).

Upamo, da se bodo zdravstvene razmere razvijale ugodno in vas vabimo k sodelovanju na Evropskih Dnevih Arheologije EDA 2021.

Veselimo se vaših dogodkov!

 

Morda vam bo všeč tudi...