3D Digital Recording of Archaeological, Architectural and Artistic Heritage

Pred kratkim je pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani izšla publikacija 3D Digital Recording of Archaeological, Architectural and Artistic Heritage, ki so jo uredili Ján Zachar, Milan Hořnak in Predrag Novaković, besedila pa so prispevali Predrag Novaković, Milan Horňák, Seta Štuhec, Ján Zachar, Nenad Jončić, Perica Špehar in Marko A. Janković.

O publikaciji:
Preventivna arheologija, ki jo v nekaterih državah prakticirajo tudi kot predhodne raziskave, danadanes predstavlja več kot 90% arheološkega dela širom po Evropi. V skoraj vseh evropskih državah je preventivna arheologija rezultat implementacije konvencije iz La Valette (1992) o zaščiti arheološke dediščine.Tudi to omogoča razvoj in implementacijo novih znanj ter tehnologij v različnih arheoloških disciplinah.

V publikaciji so predstavljene osnove 3-razsežnostnega oz. 3D digitalnega dokumentiranja, 3D skeniranje, digitalna fotogrametrija, 3d dokumentiranje v arheologiji, 3D dokumentiranje v arhitekturi, 3D dokumentiranje gradov in 3D dokumentiranje plastik in manjših predmetov.

V sklopu projekta CONPRA (Contributing the Preventive Archaeology: Innovativeness, Development and Presentation) bodo izšle 4 strokovne publikacije

– 3d Digital Recording of Archaeological, Architectural and Artistic Heritage (Vol. 1)

– Using Aerial Photography and LIDAR in Archaeology (Vol. 2)

– Introduction to Managing Datasets in Archaeology (Vol. 3 )

– Virtual Reconstructions and Computer Visualisation in Archaeological Practice (Vol. 4).

Prvo publikacijo, ki je že izšla decembra 2017, si lahko ogledate TUKAJ.

Morda vam bo všeč tudi...