14.-16. junij – Evropski dnevi arheologije EDA 2024

Evropski dnevi arheologije 2024 – Ne zamudite nepozabnega praznovanja arheologije!

Ljubitelji preteklosti in raziskovalci po duši, pripravite se na razburljivo doživetje! Tretji konec tedna v juniju bomo že šesto leto zapored praznovali Evropske dneve arheologije (EDA), tridnevni festival, ki obljublja nepozabno potovanje skozi čas in prostor. Od petka, 14. junija, do nedelje, 16. junija 2024, se bomo podali na vrsto dogodkov, namenjenih odkrivanju bogate arheološke in druge kulturne dediščine Slovenije in skrivnosti arheološke stroke.

Številni organizatorji so pripravili raznolik in zanimiv program večinoma brezplačnih dogodkov po vsej Sloveniji, ki vam bodo omogočili, da na edinstven in doživet način spoznate arheološko dediščino Slovenije in pestro delo marljivih arheologov. Od delavnic risanja arheoloških predmetov in izdelave nakita do vodstev po arheoloških najdiščih in muzejskih razstavah, predavanj in interaktivnih predstavitev – za vsakogar se bo našlo nekaj zanimivega.

Izpostavljamo nekaj dogodkov:

 • Petek, 14. junij:
  • V Ljubljani se boste lahko udeležili delavnice risanja arheoloških predmetov pod vodstvom akademskega slikarja Marka Zorovića.
  • V Metliki vas vabimo na delavnico izdelave prazgodovinskega nakita.
  • V Mestnem muzeju Ljubljana se boste lahko udeležili vodstva po razstavi, kjer boste odkrivali skrivnostne napise iz antične Emone.
 • Sobota 15. junij:
  • V Novem mestu boste spoznali zadnja počivališča naših prednikov na predavanju, vodstvu po razstavi in na terenu.
  • V Metliki si boste lahko ogledali občasno razstavo z naslovom “Zaklad brez podatkov”.
  • V Solkanu boste lahko prisostvovali prikazu žganja keramike na prostem brez uporabe peči.
  • Ponovitev risarske delavnice v Ljubljani.
 • Nedelja 16. junij:
  • V Metliki se boste lahko s strokovnjakom sprehodili po arheoloških najdiščih.
  • Na Dunaju boste lahko doživeli življenje v mlajši železni dobi na arheološkem najdišču.
  • V Škofji Loki vas vabimo na vodstvo po arheološki zbirki Loškega muzeja.
  • Na Belem boste lahko prisluhnili predavanju o tem, ali je bila Polhograjska gora zatočišče prebivalcev Emone.

Dogodki so namenjeni tako strokovni kot širši javnosti, vključno z družinami, otroki in ljubitelji arheologije vseh starosti in so z eno izjemo brezplačni.

Ne zamudite te enkratne priložnosti, da se potopite v svet arheologije! Za podrobnejši program in informacije o posameznih dogodkih obiščite spletno stran https://www.arheoportal.si/evropski-dnevi-arheologije2024/ ali https://journees-archeologie.eu/.

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih s ključniki #EDA2024 #evropskidneviarheologije #EDA #europeanarchaeologydays #europeanarchaeologydays2024 #EAD2024 #Archeorama in #JEA2024.

Evropski dnevi arheologije so tridnevni praznik arheologije, ki vsako leto poteka v sedaj že 46 državah članicah Sveta Evrope. Pobuda je nastala leta 2010 v Franciji, Slovenija pa se ji je pridružila leta 2019 in od takrat uspešno in neprekinjeno organizira raznolike in številne dogodke. Pod pokroviteljstvom generalne sekretarke Sveta Evrope, Marije Pejčinović Burić, festival združuje arheologe, muzeje, raziskovalne institucije, univerze, arheološka najdišča, parke, društva, knjižnice, arhive in lokalne skupnosti.

Več podrobnosti najdete na: https://www.arheoportal.si/evropski-dnevi-arheologije2024/ in  https://journees-archeologie.eu/c-2024/lg-en/slovenia/Home

Ostanite radovedni, raziskujte in odkrivajte skrivnosti preteklosti!

 

Zemljevid lokacij EDA 2024v Sloveniji. Zajem zaslonske slike s spletne strani https://journees-archeologie.eu/c-2024/lg-en/slovenia/Home .

 

Morda vam bo všeč tudi...