Razstava v Ogleju: Zakladi in cesarji. Sijaj rimske Srbije

V Palazzo Meizlik v Ogleju (Italija) je na ogled razstava Zakladi in cesarji. Razkošje rimske Srbije. Razstava je odprta od 10. marca do 3. junija 2018.

Utrdbe, cesarske palače, premožna mestna okrožja, uspešne tradicije, talilni lonec civilizacij ter znaki različnih verskih vplivov in novih navdihov, ki prihajajo iz Rima in z Vzhoda: vse te podobe nam pridejo na misel, ko razmišljamo o “sijaju rimske Srbije”. To ozemlje je uživalo izjemno rast med 3. in 4. stoletjem n. št. in je bilo domovina kar 17 ali 18 cesarjev, od Hostiliana do Konstancija III, med njimi tudi Konstantina Velikega, rojenega v Naissusu (Nišu). V Srbiji je prišlo do vzpona monumentalnih vladarskih rezidenc, kot so Felix Romuliana, današnji Gamzigrad in nova mesta, kot npr. Sirmium, zdaj Sremska Mitrovica, ki je vključevala cirkus, znak, da je predhodna mestna naselitev postala pomembna metropola.

Kot nadaljnji korak na poti projekta »Ranjena arheologija« je v Palazzo Meizlik v Ogleju razstavljenih šestdeset dragocenih artefaktov iz Narodnega muzeja v Beogradu in drugih srbskih muzejev, ki nam razkrivajo zgodovino rimske Srbije. Medtem ko je ozemlje današnje Srbije padlo v tri različne rimske pokrajine pa so ga prizadele iste strateške in vojaške potrebe. To je povzročilo krepitev obrambnega sistema na meji ob Donavi, močno rast mestnih središč in drugih perifernih naselij. Več rimskih cesarjev, ki so vladali med 3. in 4. stoletjem n. št., je prihajalo iz teh krajev, ki so jih počastili z gradnjo impresivnih rezidenc.

Ob razstavi je izšel tudi katalog razstave v italijanskem in angleškem jeziku. Slika: Gangemi Editore

Vir: Gangemi Editore

Morda vam bo všeč tudi...