RIMSKE USTVARJALNE DELAVNICE

V soboto, 5. 6. 2021, vas med 10:00 in 13:00 vabimo v Arheološki park Ad Pirum na Hrušici (Podkraj 100) na rimske ustvarjalne delavnice!

PROGRAM:

  • izdelava 3D makete poznorimske trdnjave Ad Pirum na Hrušici,
  • izdelava replik rimskega kovanca z upodobitvijo cesarja Konstancija II. ter
  • izdelava rimskih ščitov in mečev.

Izdelali bomo 3D maketo poznorimske trdnjave Ad Pirum na Hrušici, ki je del obrambnega sistema Claustra Alpium Iuliarum in predstavlja največji gradbeno-inženirski podvig iz rimskega obdobja pri nas. V modelirno maso bomo odtisnili podobo pravega rimskega kovanca z upodobitvijo cesarja Konstancija II. in si tako izdelali svojo repliko rimskega kovanca, katerega original je na ogled v okviru stalne razstave Narodnega muzeja Slovenije. Vživeli se bomo v vlogo rimskih vojakov, saj si bomo izdelali rimske vojaške ščite in meče. Ob koncu delavnic pa bomo lahko ustvarjene izdelke odnesli s seboj domov! Prav tako se bomo lahko preizkusili v različnih rimskih miselnih igrah. Pri igri »Kako je sestavljen rimski vojak?« bomo spoznavali in ugotavljali, kako se imenujejo različni deli rimske vojaške opreme.

Družbo nam bo delal pravi rimski vojak! Poleg tega se bomo lahko sprehodili po Arheološkem parku Ad Pirum in si ogledali muzejsko sobo in tako izvedeli nekaj več o obrambnem sistemu Claustra Alpium Iuliarum.

Lokacija dogodka: Arheološki park Ad Pirum na Hrušici, Podkraj 100, 5273 Col.

Prijave zbiramo do 4. 6. 2021 na elektronski naslov tajda.senica@zvkds.si.

Udeležba na dogodku je brezplačna. Dogodek organizira Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije v sodelovanju z Občino Ajdovščina, Kulturnim društvom Vespesjan in družbo Slovenskih državnih gozdov v okviru konzorcija “Partnerstva za ohranjanje in oživljanje obrambnega sistema Claustra”.

V primeru zelo slabega vremena spremljajte naš Facebook profil ClaustraPlus (www.facebook.com/ClaustraPlus/)! Prosimo vas, da na dogodku prav tako upoštevate ukrepe za zajezitev širjenja okužb s COVID-19!

Vabljeni!

 

Morda vam bo všeč tudi...