Predavanje prof. dr. Anton Perdih: Časovni okviri razvoja Evropejcev

Goriški muzej vas 13. februarja 2018 ob 19. uri na Grad Kromberk vabi na predavanje iz ciklusa predavanj Staroverstvo – pogledi iz 21. stoletja.

Prof.dr. Anton Perdih je upokojeni profesor Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Raziskuje na področju matematične kemije in izvora Evropejcev.

V predavanju bo predstavil sedanje vedenje o razvoju človeštva zadnjih 10 milijonov let na področjih, kjer so za to znani genetski podatki. Predstavljeni bosta ženska in moška črta dedovanja, čas razhoda s šimpanzi, Denisovskimi ljudmi in Neandertalci. Nato sosledje prvotnih sedaj znanih “moških” haploskupin, pa podatki iz do 40.000 let starih okostnjakov.

Temu bodo sledili podatki o razvoju prvotne evropske “moške” haploskupine I, dogodek pred okoli 68.000 leti, takratno preživetje “moških” haploskupin in kasnejše širjenje njihovih potomcev po svetu. Iz teh podatkov sledijo ugotovitve, da je bilo jezikoslovje in zgodovinopisje v 19. in 20. stoletju vzpostavljeno na številnih napačnih predpostavkah in da bo treba marsikaj obdelati na novo iz drugačnih izhodišč.

Morda vam bo všeč tudi...