Namen in pomen: primerjalni pogled na poznoantična višinska naselja Evrope

Namen in pomen: primerjalni pogled na poznoantična višinska naselja Evrope

Mednarodna delavnica v Ljubljani

Delavnica je otvoritveni dogodek znanstvenega spremljevalnega programa predvidene mednarodne razstave o poznoantičnih višinskih naseljih Evrope. Obravnavala bo izvor, način in trajanje poselitve ter pomen teh najdišč. Vprašanja v zvezi z opredelitvijo naselij na vzpetinah in političnimi, socialnimi in gospodarskimi razmerami, ki so privedle do njihovega nastanka, so še posebej aktualna. Kako lahko opredelimo to vrsto naselja? Kateri so značilni topografski in arhitekturni elementi višinskih naselij? Kdo je odločil o njihovi ustanovitvi in bil odgovoren za njihovo načrtovanje, gradnjo in financiranje?

Ta vprašanja že od začetka spodbujajo raziskovalne razprave in so del krovnih vprašanj, ki jih delavnica obravnava. Pomembno je zlasti kritično ovrednotiti modele, ki so prevladovali v preteklosti in so med drugim odvisni od razpoložljivih podatkov. Pomembna je tudi primerjava nacionalnih raziskovalnih tradicij in analiza vpliva takšnih interpretativnih pristopov. Po regionalni razdelitvi prispevkov od zahodne Evrope čez Alpe do Balkanskega polotoka bomo določili časovni in prostorski obseg naselij ter razpravljali o perspektivah nadaljnjih raziskav.

Program:
https://www.nms.si/…/2021/visinska-naselja/program.pdf
—–
Delavnice se lahko udeležite preko spleta. Vsak dan bo imel svojo Zoom povezavo. Potrebna je predhodna registracija. Po registraciji boste prejeli potrditveno elektronsko sporočilo z navodili in povezavo na delavnico.

Povezava za registracijo – 1. dan
22. september, 2021, 9:00–17:00
https://us06web.zoom.us/…/tZAuf…

Povezava za registracijo – 2. dan
23. september, 2021, 9:00–17:30
https://us06web.zoom.us/…/tZUtde-qqT0vGdWAdS8cWpL49W…
—–
Zasnova in organizacija:

Daša Pavlovič, Orsolya Heinrich-Tamáska, Marcus Zagermann, Tina Milavec, Zvezdana Modrijan

 

 

 

Naslovna fotografija: Ajdovski gradec nad Vranjem pri Sevnici, foto Jože Hanc

 

Morda vam bo všeč tudi...