Mednarodna konferenca TRANSFER IN ZAPLEMBE PREDMETOV KULTURNE DEDIŠČINE

Vabljeni na mednarodno konferenco Transfer in zaplembe predmetov kulturne dediščine , ki bo potekala od 19. do 21. marca 2018 v Ljubljani v Prešernovi dvorani SAZU (19. marca) in v Atriju ZRC SAZU (20. in 21. marca).

Konferenca z naslovom Odtujitve predmetov kulturne dediščine med 1914 in 1989/1991 − regija Alpe-Adria v primerjalni perspektivi v ospredje postavlja raziskovanje provenience, odtujitev in sprememb hranišč predmetov kulturne dediščine v 20. stoletju v regiji Alpe-Adria in v drugih evropskih regijah. Še zlasti bodo v ospredju vprašanja: Kakšen je bil položaj kulturne dediščine v vojnem času? Kdo je bil odgovoren za transfer umetnin, kdaj in zakaj? Kakšne razlage so bile podane, če sploh? Kje so ti predmeti danes? Kako nam arhivski dokumenti pomagajo razumeti regionalne in nacionalne uporabe preteklosti?

Vabljeni ste, da prisluhnete predstavitvam rezultatov raziskav, primerjalnim analizam in razpravam mednarodnih udeležencev.

Hkrati ste vabljeni, da si ogledate spremljajočo razstavo Kam so vse umetnine šle? Transferji in odtujitve predmetov kulturne dediščine v Sloveniji med drugo svetovno vojno, ki so jo pripravili raziskovalci Umetnostnozgodovinskega inštituta ZRC SAZU in katere otvoritev bo v ponedeljek, 19. marca 2018, ob 18.15 v Prešernovi dvorani SAZU, Novi trg 4, Ljubljana.

Vljudno vabljeni!

 

 

Konferenco organizira raziskovalna skupina evropskega HERA raziskovalnega projekta TransCultAA – Transfer predmetov kulturne dediščine v regiji Alpe-Adria v 20. Stoletju. Več o projektu TranscultAA https://www.transcultaa.eu/

Program dogodka

Vir: Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU

 

Morda vam bo všeč tudi...