Vabljeni na zmenek z arheologijo – Evropski dnevi arheologije 2023

Evropski dnevi arheologije 2023: Povezovanje preteklosti in prihodnosti skozi izjemno arheološko dediščino Slovenije

V Sloveniji se bo med 16. in 18. junijem 2023 odvijal vrhunec dogodkov Evropskih dnevov arheologije (EDA) 2023, osrednjega arheološkega praznika v Evropi. Letošnji dogodek, ki ga v Sloveniji tudi letos koordinira Arheoportal, bo ponudil širok spekter aktivnosti, s katerimi boste lahko obiskovalci raziskovali bogato arheološko dediščino Slovenije in odkrivali povezave med preteklostjo in prihodnostjo.

 

Program EDA 2023 v Sloveniji, ki ga sestavljajo raznoliki dogodki tekom treh dni nagovarja široko občinstvo, od strokovnjakov do ljubiteljev arheologije in vseh, ki jih zanimata naša skupna zgodovina in arheologija. Med vrhunci dogodka bodo srednjeveški dan, vodeni ogledi arheoloških najdišč, delavnice, predavanja, razstave in številne druge dejavnosti, ki bodo prinašale izjemno izkušnjo za vse udeležence.

PROGRAM  si lahko podrobneje ogledate na http://arheoportal.si/evropski-dnevi-arheologije2023/

Obiskovalci boste imeli priložnost obiskati nekatera izjemna arheološka najdišča v Sloveniji, med drugim Gutenwerd – srednjeveški trg, ki so ga leta 1473 uničili Turki in ga danes ni več ali pa Emono – rimskodobno predhodnico današnje Ljubljane, morda pa se raje sprehodite po najdiščih od Tolmina do Čardga ali pa ste bolj pohodniško razpoloženi in se seznanite s težje dostopnim železnodobnim središčem Šlemine. Lahko greste na zmenek z najstarejšimi obdobji poselitve in si ogledate interpretacijo življenja v neolitiku pred Ajdovsko jamo, varite prazgodovinsko pivo v deblu in se srečate z rimsko vojsko v Slavini ali pa doživite srednjeveško rajanje ter si ogledate prikaz raznoterih srednjeveških obrti. Ste kulinarični raziskovalec in bi arheološka spoznanja raje okušali kot samo ogledovali? Čeprav si lahko brezplačno ogledate številne razstave in vitrine – v Loškem muzeju Škofja loka, v Dolenjskem muzeju Novo mesto, v Mestnem muzeju Maribor, v Slavini pri Pivki ali Belokranjskem muzeju Metlika, pa lahko na zmenek peljete tudi svoje brbončice v srednjeveški Gutenwerd, rimskodobno Emono v Mestnem muzeju Ljubljana in na pivo pri Skupini STIK ali pa na pokušino v prazgodovinski Tolmin… Morda raje poskrbite za svoj um in pridete poslušat predavanja o arheološki sliki Dežele ali o izjemno zanimivem prazgodovinskem in rimskem Igu. Če ste igrivo ali ustvarjalno razpoloženi, pridite na delavnice izdelave mozaika v Metliko ali postanite rimljan za en dan v Mariboru. Mogoče pa bi najraje dan zaključili v bolj romantičnem okolju in ste vabljeni na večer v Emonski hiši, kjer boste slišali melodije z Olimpa… Kamorkoli greste bodo številni strokovnjaki na različnih področjih povezanih z arheologijo po Sloveniji obiskovalcem na barvit in vabljiv način nudili vpogled v različne arheološke metode, ki se uporabljajo pri raziskovanju in ohranjanju naše preteklosti.

 

Evropski dnevi arheologije so priložnost, da se poglobimo v bogato zgodovino in kulturno dediščino. Pridružite se nam in odkrijte bogato zgodovino naše dežele skozi arheološke najdbe in raziskave. Vsi dogodki so brezplačni, vendar so morda potrebne predhodne rezervacije za nekatere aktivnosti.

 

Za več informacij o posameznih dogodkih in rezervacijah se obrnite na organizatorje ali obiščite spletno stran Evropskih dni arheologije.

 

#EDA2023 #evropskidneviarheologije #evropskidneviarheologije2023 #EAD #EAD2023 #europeanarchaeologydays #europeanarchaeologydays2023 #pridinazmenekzarheologijo #JEArcheo

Morda vam bo všeč tudi...