Pripravite se za poletni zmenek z arheologijo, ki bo 16., 17. in 18. junija 2023!

Vljudno vabljeni k prijavi dogodkov za že 5. leto zmenkovanja z arheologijo na EDA Evropskih Dnevih Arheologije. Ti bodo tudi letos potekali tretji konec tedna v juniju, torej 16., 17. in 18. junija 2023.

O Evropskih Dnevih Arheologije

Francosko Ministrstvo za kulturo je leta 2010 Nacionalnemu inštitutu za preventivne arheološke raziskave (Institut National de Recherches Archéologiques Préventives oz. INRAP) zaupalo so-organizacijo in promocijo Nacionalnih dnevov arheologije (Journées Nationales de l’Archéologie oz. JNA) v Franciji.

V letu 2019 se je evropskemu praznovanju arheologije pridružila tudi Slovenija in bila med najuspešnejšimi organizatorji. Raznoliki in številni dogodki so kljub okoliščinam privabili mnoge radovedne obiskovalke in obiskovalce tudi v letih 2020, 2021 in 2022. Naj bo tako tudi v 2023!

Tridnevni praznik arheologije, ki vsako leto poteka na začetku poletja, namreč združuje vse, ki se ukvarjajo z arheologijo in približujejo javnosti tako zaklade kulturne dediščine kot tudi skrivnosti stroke. Izvajalci arheoloških izkopavanj, raziskovalne organizacije, univerze, muzeji in arheološka najdišča ali parki, laboratoriji, združenja, arhivi in lokalne oblasti se združijo v želji po organizaciji raznolikih dejavnosti za obiskovalce. Pri obveščanju javnosti sodelujejo tako različne Službe za odnose z javnostmi posameznih organizatorjev kot lokalni in nacionalni mediji.

 

Za organizatorje

V želji za (p)oživitev vašega dogodka in ozaveščanje javnosti o arheologiji na letošnjem že 5. srečanje z arheologijo, je na uradni francoski spletni strani EAD in na drugih promocijskih kanalih razširjena tudi možnost promocije aktivnosti. Tudi nova publika, zlasti mlajša, namreč za svoje dejavnosti vedno bolj uporablja različna družabna omrežja in internet. Da bi lahko sledili temu razvoju kulturnih praks in ker se lahko kljub trudu in željam pripeti, da nam morebitne vremenske nevšečnosti preprečijo uresničitev teh ciljev, lahko na uradnem spletnem mestu EAD v razdelku “Spletne vsebine” pripravite digitalne dogodke, ustvarjene posebej za EAD! Ti se bodo odvijali v času EAD, torej od. 16.-18. junija 2023, kot so raznovrstna spletna srečanja ali konference v živo, spletni seminarji, intervjuji, posnetki arheoloških najdišč ali obiski v živo itd. Zato vas vabimo k pripravi in dodajanju digitalnih prispevkov vseh vrst: poročila in video posnetke, virtualni ogled ali 3D prikaz, igre itd. Vsekakor pa bodo ti digitalni dogodki na vašo željo ostali tudi tukaj, na Arheoportalu!

 

Vaši dogodki bodo, tako kot vsako leto, objavljeni na spletni strani organizatorja JNA,  na spletni strani Arheoportal in na socialnih ter drugih medijih.  

 

Na voljo bo tudi promocijska grafika: plakati 40×60 ali A3 ter logotip v slovenščini, ki jih lahko uporabite na prireditvi in pri pripravi lastne promocije. Predlogo za A5 zloženko (.idml in .indd datoteko) ali A3 plakat (.psd datoteko) pa vam posredujemo tudi preko spletne pošte (info@arheoportal.si).

 

Ob prijavi dogodka dodajte 

-2 fotografiji z navedbo avtorice/avtorja

-podatke: 

..naslov

..vrsta aktivnosti (npr. predavanje, vodstvo, predvajanje filma, okrogla miza, razstava…)

..ključna beseda

..občina in regija

..datum(i) dogodka

.. lokacija (tudi koordinate)

..predvidena publika  (splošna javnost, šolarji, otroci, odrasli, družine)

..dostopnost (za invalidske vozičke, za slabovidne, za gluhe, za osebe z motnjami v duševnem razvoju, dogodek z znakovnim jezikom).

 Vsi ti podatki so pomembni, zato vas vljudno prosimo, da jih ob prijave dogodka navedete.

 

Roka za objavo dogodkov sta 20. maj 2023 (za pravočasno posredovanje programa medijem) in 10. junij 2023 (za objavo na spletnih straneh).  Prijave prosim pošljite na info@arheoportal.si. 

 

NOVOST!

Dogodke lahko preko skupne francoske spletne strani (ki je v angleščini) prijavite tudi sami:

https://journees-archeologie.eu/c-2023/lg-en/slovenia/Log-in  

 

Za dostop med organizatorje se je potrebno prijaviti.

 

V kolikor bi potrebovali pomoč se lahko obrnete na nas.

 

Veselimo se vaših dogodkov!

 

 

Anja Vintar

koordinatorka EDA Slovenija 

 

Želite obuditi spomin na lanskoletne dogodke? Tukaj si lahko ogledate program iz leta 2022.

Morda vam bo všeč tudi...