Arheološke najdbe z Gosposvetske ceste navdušile Ameriko

Modra posoda od prihodnjega četrtka na ogled v zakladnici ljubljanskega Mestnega muzeja

Izjemne najdbe, ki so jih arheologi odkrili ob zadnjih izkopavanjih na Gosposvetski cesti, so v obširnem članku predstavljene v februarskih številkah revij National Geographic Slovenija in NG Junior.

Izjemnost odkritij pa so prepoznali tudi v washingtonskemu uredništvu omenjene revije in o njih poročali na svoji spletni strani, ki jo bere več milijonov bralcev s celega sveta.

Presenetljive najdbe z Gosposvetske, kjer so arheološke raziskave potekale od avgusta 2017 do junija 2018, bodo arheologe še dolgo zaposlovale.

Najdbo zlatega nakita emonske deklice si v zakladnici Mestnega muzeja le nekaj mesecev po odkritju lahko ogledate še do 3. februarja. Od 7. februarja pa bo v zakladnici predstavljena modra posoda.

Ta dan bodo ob 11.00 o najdbi spregovorili Martin Horvat, vodja izkopavanj, MGML, doc. dr. Andrej Gaspari in Arne Hodalič, fotograf in urednik fotografije pri National Geographicu Slovenija. Vljudno vabljeni!

Urša Karer – MGML – Mestni muzej Ljubljana.

Posoda iz prosojnega modrega stekla z držajem in reliefno izpisano zdravico v grščini, ki pravi ‘Pij, da bi živel večno, veliko let!’, je bila izdelana v aleksandrijski ali sirijski delavnici; okvirno jo lahko datiramo v 4. stoletje. © Arne Hodalič, Katja Bidovec.

Morda vam bo všeč tudi...